Dachówka naturalna, angobowana czy glazurowana? Co wybrać?
Dachówki ceramiczne różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale również metodą ich wykończenia. Osoby, które szukają dachówki do swojego domu, zazwyczaj chcą dowiedzieć się, czym różnią się od siebie dachówka naturalna, angobowana i glazurowana, oraz która z nich będzie dla nich najlepszym wyborem. Przekonajmy się!
Dachówka naturalna
Dachówka naturalna jest najtańszym rodzajem dachówki ceramicznej. Można powiedzieć, że to także najbardziej tradycyjny jej typ, który zresztą często możemy zobaczyć na starych i zabytkowych obiektach. To dachówka bez żadnych udoskonalających ją powłok. Ma charakterystyczny czerwony kolor, dzięki związkom żelaza, które znajdują się w wypalanej glinie. Co ciekawe, w zależności od miejsca wydobycia gliny może być ich w materiale różna ilość, co przekłada się na różne odcienie czerwieni nawet w dachówkach z tej samej serii. Jedni uważają to za urok naturalnej dachówki, inni za jej wadę. Dachówka naturalna ma porowatą powierzchnię, która sprzyja narastaniu mchu. I tu podobnie: ci, który chcą „postarzyć” dom, uważają to za zaletę, a osoby praktyczne – za wadę.
Dachówka angobowana
Dachówka ceramiczna angobowana to kompromis pomiędzy dachówką naturalną a glazurowaną. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Dzięki angobowaniu można nadać dachówkom inne kolory niż czerwony. Angobowanie nadaje dachówkom gładszą powierzchnię, dzięki czemu padające deszcze skutecznie je oczyszczają z brudu.
Dachówka glazurowana
Glazura do dachówek to najprościej mówiąc zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Dachówki glazurowane są stosunkowo drogie, jednak charakteryzują się jeszcze większą odpornością na brud i ataki mchu niż dachówki angobowane. Dachówka glazurowana lśni i wygląda bardzo nowocześnie. Powinny wybrać ją osoby, które pielęgnację dachu chcą ograniczyć do minimum i jednocześnie zależy im na trwałym, solidnym dachu.